SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 619 >>

باب: الأمر باتباع الجنائز.

2. Cenazeleri Takip Etme (Cenaze İle İlgilenme) Emri

 

حدثنا أبو الوليد: حدثنا شعبة، عن الأشعث قال: سمعت معاوية بن سويد بن مقرن، عن البراء رضي الله عنه قال:

 أمرنا النبي صلى الله عليه وسلم بسبع ونهانا عن سبع: أمرنا باتباع الجنائز، وعيادة المريض، وإجابة الداعي، ونصر المظلوم، وإبرار القسم، ورد السلام، وتشميت العاطس. ونهانا عن آنية الفضة، وخاتم الذهب، والحرير، والديباج، والقسي، والإستبرق.

 

[-1239-] Bera' r.a. şöyle demiştir: "Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem bize yedi şeyi emretti ve bizi yedi şey'den alıkoydu: Bize cenazeleri takip etmeyi, hastayı ziyaret etmeyi, davet edenin davetine icabet etmeyi, haksızlığa uğrayan mazlum'a yardım etmeyi, yemini tutmayı, selam'a karşılık vermeyi, aksıran kişiye dua etmeyi emretti.

 

Sonra da bize gümüş kabı (kullanmayı), altın yüzüğü (takmayı), ipek, dîba, kalın ipek kumaşı, İstebrak denilen bîr diğer çeşit ipekli kumaşı yasakladı.

 

Tekrar: 2445, 5175, 5635, 5650, 5838, 5849, 5863, 6222, 6235, 6654

 

Diğer tahric: Tirmizi Edeb; Müslim, Libas

 

 

حدثنا محمد: حدثنا عمرو بن أبي سلمة، عن الأوزاعي قال: أخبرني شهاب قال: أخبرني سعيد بن المسيب: أنا أبا هريرة رضي الله عنه قال: سمعت رسول الله صلى الله عليه وسلم يقول: (حق المسلم على المسلم خمس: رد السلام، وعيادة المريض، واتباع الجنائز، وإجابة الدعوة، وتشميت العاطس).تابعه عبد الرزاق قال: أخبرنا معمر، ورواه سلامة، عن عقيل.

 

[-1240-] Ebu Hureyre (r.a.), Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'den şunları işittiğini söyledi."

 

Müslüman'ın Müslüman üzerindeki hakkı beştir: Selamına karşılık vermek, hastayı ziyaret etmek, cenazeleri takip etmek, davete icabet etmek, aksırana dua etmek.

 

 

AÇIKLAMA:     Zeyn İbnü'l-Müneyyir şöyle demiştir: Buharî, konu başlığında cenazeleri takip etmenin hükmünü kasdetmemiştir. Çünkü hadislerde yer alan "bize emredildi" ifadesi bunun hem vacip (gerekli) hem de mendup olduğuna dair bir hüküm çıkarmaya elverişli bir ifadedir.

 

Müslim'in, Abdürrezzak aracılığıyla rivayet ettiği hadiste "Beş şey müslümanın Müslüman üzerine gerekli olan hakkıdır" şeklinde yer almıştır. Bundan bu hadislerdeki "hak" kelimesinin gereklilik ifade ettiği anlaşılmaktadır. İbn Battal ise bu görüşe aykırı olarak bunun "hürmet ve arkadaşlık hakkı" olduğunu söylemiştir. Anlaşıldığı kadarıyla burada hak ile kasdedilen, farz-ı kifaye'dir.